Grădinița Sf. Ana

Grădinița „Sfânta Ana” din Săbăoani - Casa cu jucării a 60 de copii din localitate

Istoria acestei instituții de învățământ a început în anul 1995 când și-a deschis porțile  prin aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț și prin binecuvântarea PS Petru Gherghel- episcop de Iași, în cadrul unei solemne celebrări și a unei sărbători a întregii comunități catolice din Săbăoani. Timpul nu a stat și nu va sta niciodată în loc. Așa se face că generații întregi de copii au avut bucuria în decursul celor 22 de ani să pășească pentru doi sau trei ani în Căsuța cu jucării unde au găsit o lume minunată, un mediu propice dezvoltării lor umane și spirituale. Acest lucru a fost posibil atât datorită slujirii și dăruirii de care au dat dovadă surorile Congregației Notre Dame de Sion - al cărei proiect este această grădiniță și sub administrarea căreia s-a aflat, se află și se va afla în continuare grădinița cât și a tuturor cadrelor didactice care au activat și activează în această unitate.

Istoria a fost și va fi mereu presărată atât cu momente de reală bucurie cât și cu momente mai puțin plăcute. Amintim astfel că realizările, împlinirile și bucuriile trăite în timp în această grădiniță au fost multe și dintre cele mai diverse. Dovada cea mai grăitoare și mai frumoasă rămân tinerii, adolescenții și copiii care acum se întorc de la școală sau chiar de la facultate și cu emoție își amintesc de dulapul în care își așezau cu grijă hainuțele sau își puneau papuceii de schimb. Nu vom putem trece cu vederea însă nici momentele mai puțin fericite pe care le-am trăit când trei dintre surorile Congregației Notre Dame de Sion, care au pus bazele acestei grădinițe, au fost chemate în Casa Tatălui pentru a ne veghea de sus. Le vom rămâne recunoscători pentru iubirea, efortul și grija cu care i-au slujit întotdeauna pe cei mici.

Ancorați în trecut- unde ne întoarcem doar pentru amintirile frumoase, cu gândul la un viitor senin și prosper, trăim prezentul care pentru moment ne oferă suficiente motive pentru care să fim recunoscători lui Dumnezeu.

Menționăm astfel că anul  2016 – 2017 a demarat cu trei grupe de copii, cu un efectiv de 63 de preșcolari. În perioada premergătoare activității cu copiii la grupă, ne-am străduit- ca de fiecare dată- să concretizăm o serie de măsuri menite să asigure un început de an școlar bun: amenajarea sălilor de grupă, a holurilor grădiniței și a cabinetelor metodice. De la începutul anului școlar și până în prezent, prin grija și preocuparea surorilor Congregației Notre Dame de Sion dar și cu sprijinul finanțării primite de la Minister au fost achiziționate noi jucării, jocuri, materiale didactice, cărți pentru copii, reviste de specialitate, ghiduri metodice- toate acestea fiind de un real folos în derularea unui proces instructiv- educativ de calitate. În munca noastră zilnică nu am fost și nu suntem niciodată singuri. Am încheiat acorduri de parteneriat și de colaborare cu importantele instituții din localitate. Ne bucurăm de spijinul, mai ales spiritual, al preoților parohiei „Sf. Mihail Arhanghelul” din Săbăoani care au răspuns de fiecare dată apelurilor noastre realizând astfel împreună activități cu un frumos și necesar impact spiritual asupra copiilor. Ne-am făcut din părinții copiilor principalii parteneri în creșterea și educarea celor mici. Ne consultăm și decidem împreună în cele mai importante aspecte și situații.

Întregul colectiv al educatoarelor este preocupat de menținerea unui climat educativ eficient bazat pe respect și colaborare. Ne dorim ca fiecare moment petrecut în grădiniță de copiii care ne trec pragul zi de zi să fie trăit cu maximă intensitate prin activități atractive și dinamice. Urmărim formarea în rândul tuturor copiilor a celor mai utile comportamente care să le asigure socializarea dar și pregătirea pentru activitatea școlară și pentru viață. Avem permanent în vedere asigurarea condițiilor optime pentru exprimarea liberă și coerentă a copiilor, pentru îmbogățirea și îmbunătățirea vocabularului, cultivarea sentimentelor pozitive față de semeni și mediul înconjurător. Prin domeniile experiențiale și mijloacele didactice utilizate ne dorim să desfășurăm un proces educativ de calitate, bine ancorat la realitățile existente actualmente în societate. Jocul rămâne însă forma fundamentală de exprimare a copilului, de relaționare și comunicare cu ceilalți, iar prin intermediul lui încercăm să le stimulăm și să le creăm spații de manifestare originale și creative. Așa se face că atât prin joc cât și prin alte metode adecvate am realizat foarte multe activități în colaborare toate cele treii grupe de copii. În derularea cu succes a acestor activități am avut parte de sprijinul și ajutorul permanent al părinților. De la începutul anului școlar multe au fost momentele care ne-au adunat împreună și ne-au dat ocazia să petrecem momente desebite. Demne de amintit sunt:

 • „Grădinița, a doua mea casă”- vizită în grădiniță și în capela surorilor;
 • „Toamna- frumusețe, bogăție și culoare”- observarea naturii, colectare de material din natură
 • „Prietenii noștri din cer: Sfinții- modele pentru noi”- expoziție cu lucrări realizate de copii și părinți având imaginea unui sfânt îndrăgit de ei;
 • Binecuvântarea Coroanei de Advent;
 • „1 Decembrie- Ziua Națională a României”- manifestații în holul mare atât cu copiii cât și cu părinții acestora;
 • „Moș Nicolae și darurile sale”- vizita Moșului bun în grădinița noastră;
 • „Satul răsună de colinde”- ducerea veștii celei bune a Nașterii Domnului partenerilor și colaboratorilor din localitate prin colindul duios al copiilor;
 • „Magia Crăciunului”- program artistic în holul mare al grădiniței;
 • „20 ianuarie- Sion Day”- sărbătoarea fondatorului Congregației Notre Dame de Sion și binecuvântarea de început de an a grădiniței;
 • Binecuvântarea cu lumânări primită în sărbătoarea Sf. Blaziu- ctivitate desfășurată în holul mare al grădiniței;
 • „Carnavalul din poveste”- paradă a costumelor și momente de destindere împreună înainte de intrare în Postul Mare;
 • „Miercurea Cenușii”- impunerea cenușii sfințite de către pr. Marius Ilieș;
 • „Mamă tu ești pe pământ, pentru mine un om sfânt”- program artistic derulat în holul mare cu toți copiii în ziua de 8 martie.
 • „Primăvară, bun sosit!”- plantarea unor copăcei și desfășurarea unei activități ecologice în curtea grădiniței.
 • Vizită la Muzeul Diecezan și la Biblioteca comunității;
 • Îtâlniri de formare umană și spirituală cu părinții;
 • Teatru de păpuși pe diferite teme sau cu diferite povești.

Drept dovadă mult mai grăitoare a desfășurării cu succes și multă bucurie a acestor activități stau fotografii (https://goo.gl/photos/cvVjYjh1BmnBgLxs5) pe care dorim să le afișăm pentru a împărtăși atât părinților cât și întregii comunități rodul muncii copiilor și al cadrelor didactice de la începutul anului școlar și până în prezent. Prin aceste fotografii ne dorim să îi facem părtași măcar puțin la bucuria noastră pe toți cei care ne susțin și cu care colaborăm. 

Deoarece nu putem uita că purtăm responsabilitatea primilor pași în viață, vom acorda în continuare prioritate lucrurilor care contează. Ne propunem ca în munca noastră să trăim alături de copii bucuria unui timp de calitate învățându-i că timpul are valoare, încurajându-i să cerceteze, să zâmbească, să gândească, să îndrăznească, să accepte, să fie toleranți, să iubească, să împartă.

Prof. Andrieș Daniela