Anunturi, 25 martie 2018

1. Întrucât din această noapte am trecut la ora de vară, începând cu această seară atât duminica, cât și în timpul săptămânii sfintele liturghii vor fi la orele 18.00. Calea Crucii în această după amiază va fi la ora 17.00.

2. Luni, marţi şi miercuri sfintele liturghii vor fi după orarul obişnuit. Programul de spovezi începe la 6:30 dimineaţa şi 17:30 seara.

3. Marți vom vizita bolnavii pentru spovada de sfintele Paști.

4. Tot marți, după liturghia de seară, vom face o repeție la cor împreună cu copiii și tinerii pentru sărbătoarea Paștelui.

5. Miercuri, de la ora 10.00, tinerii vor merge în vizită la cei bolnavi.

6. Joi dimineaţa nu va fi sfânta liturghie. Toţi preoţii din dieceză vom concelebra liturghia crismei la ora 10:30 la Iaşi. Este o manifestare a comuniunii preoţilor cu episcopul.

7. Joi seara începe Sfântul Triduum pascal, când celebrăm cu solemnitate cele mai mari taine ale răscumpărării noastre, comemorându-l pe Domnul răstignit, înmormântat şi înviat, prin celebrări speciale, în tăcere şi rugăciune.

Nu e vorba de trei zile ca pregătire pentru solemnitatea Paştelui, ci este solemnitatea Paştelui celebrată în trei zile, care au acelaşi grad de solemnitate:

- Vinerea Sfântă: celebrează glorioasa Pătimire şi Moarte a Domnului;

- Sâmbăta Sfântă: celebrează înmormântarea Domnului, coborârea lui la cei morţi şi aşteptarea învierii;

- Duminica Învierii: celebrează învierea Domnului.

A celebra Paştele înseamnă, deci, a participa la riturile din seara de Joia Sfântă, din după-amiaza de Vinerea Sfântă şi la Veghea pascală în noaptea sfântă. Sunt trei rituri solemne şi venerabile care condensează plinătatea a ceea ce Biserica intenţionează să celebreze la Paşte.

Celebrarea din Joia Sfântă este ca un grandios portal de intrare în cele trei zile sfinte: e Cina Domnului. Celebrarea va începe la ora 18:00 (ora 6). Este bine ca toţi să fie spovediţi ca să se poată împărtăşi în aceste zile, cele mai sfinte din an.

După sfânta liturghie vom face adoraţie după următorul program:

- până la 20:00 – copiii; 20:00 – 21:00 persoanele consacrate şi seminariştii; 21:00 – 22:00 tinerii; 22:00 – 23:00 grupul familiilor; 23:00 – 24:00 adoraţie particulară. Programul de spovezi începe de la ora 16:00.

8. În Vinerea sfântă celebrăm Pătimirea Domnului. E zi de post şi abstinenţă. Celebrarea va fi la ora 18:00. Colecta este pentru creştinii din Ţara Sfântă. Program de spovezi: 7:00 – 12:00 şi 16:00 – 20:00.

9. Sâmbăta Sfântă este caracterizată de o mare tăcere. În acest timp de aşteptare şi de speranţă, credincioşii sunt invitaţi la rugăciune, la reflecţie şi la continuarea postului.

Programul de spovezi va fi de la ora 7:00 – 12:00. După-amiaza şi în noaptea de Paşti nu vor fi preoţi la spovezi.

Sfânta liturghie din Noaptea de Paşti va începe la ora 21:00 şi va fi urmată de o procesiune la cimitir cu lumânări aprinse.

10. În Duminica Învierii prima liturghie va fi la ora 9:00, celelalte urmând programul obişnuit. După liturghia de la ora 10:30, dacă veţi aduce, vom binecuvânta alimentele pascale.

11. Anunț umanitar: o persoana dorește să doneze un aparat de oxigen. Dacă cineva are nevoie să vina la biroul parohial pentru mai multe detalii.

Data: 
Sunday, March 25, 2018