Săptămâna Sfântă 2017: celebrările liturgice prezidate de papa Francisc

Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Pontifului Roman a publicat calendarul celebrărilor prezidate de papa Francisc în Săptămâna Sfântă de anul acesta. Slujbele pot fi urmărite în direct accesând bannerul ”Transmisiune video” de pe pagina noastră Internet, ținând cont că orele indicate fac referință la timpul Romei.

Astfel, duminică, 9 aprilie 2017, la ora 10.00, Sfântul Părinte prezidează în Piața San Pietro Sfânta Liturghie în Duminica Floriilor și a Patimii Domnului. Este și cea de-a XXXII-a Zi mondială a tineretului, pe tema ”Mari lucruri mi-a făcut Cel Puternic” (Lc 1,49). Celebrarea euharistică începe cu ritul binecuvântării ramurilor de palmier și de măslin, iar la finalul procesiunii solemne începe Sfânta Liturghie a Patimii Domnului la altarul de pe esplanada bazilicii petrine.

Joi, 13 aprilie 2017, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie a Crismei în bazilica Sfântul Petru la ora 9.30. La concelebrarea Sfintei Liturghii a Crismei participă prin tradiție cardinalii, patriarhii, arhiepiscopii, episcopii și preoții prezenți la Roma. După celebrarea euharistică, uleiurile sfințite sunt duse în catedrala Romei, bazilica papală Sfântul Ioan în Lateran, pentru a fi distribuite preoților din parohiile diecezei.

În seara zilei de joi, 13 aprilie 2017, începe Triduum-ul pascal cu celebrarea Sfintei Liturghii a Cinei Domnului. Încă de la începutul pontificatului său, papa Francisc a ales să celebreze Sfânta Liturghie din seara Joii Sfinte și tradiționalul rit al spălării picioarelor nu în bazilica San Pietro, nici în catedrala diecezei, ci împreună cu persoanele care trec printr-o situație de marginalizare și suferință. Locul în care pontiful va celebra în acest an Sfânta Liturghie din Joia Sfântă va fi anunțat ulterior.

Vineri, 14 aprilie 2017, Vinerea Sfântă. La ora 17.00, în bazilica San Pietro, papa Francisc prezidează Celebrarea Patimii Domnului. Prin tradiție, predica impresionantei ceremonii din Vinerea Sfântă este prezentată de predicatorul Casei Pontificale. Celebrarea cuprinde Liturgia Cuvântului, cu proclamarea integrală a Patimii și Morții Domnului după Sfântul Ioan, Adorația Sfintei Cruci și ritul Sfintei Împărtășanii.

În seara de vineri, 14 aprilie, papa Francisc prezidează la ora 21.15 devoțiunea ”Calea Crucii” de la Colosseum. Meditațiile, rugăciunea și alocuțiunea papei Francisc sunt transmise în mondoviziune. La finalul devoțiunii, Pontiful Roman invocă asupra credincioșilor, atât pentru cei prezenți cât și pentru cei care urmăresc prin mass-media, Binecuvântarea apostolică.

Sâmbătă, 15 aprilie, Sâmbăta Sfântă. Zi aliturgică. La ora 20.30, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc prezidează Vigilia pascală a Învierii Domnului. Sfântul Părinte binecuvântează focul nou în antreul bazilicii vaticane iar după procesiunea de intrare cu lumânarea pascală și cântarea ”Exsultet”, prezidează Liturgia cuvântului, Liturgia Botezului și Liturgia Euharistică.

În fine, duminică, 16 aprilie 2017, Duminica Învierii Domnului Nostru Isus Cristos, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.00 în Piața Sfântul Petru. La terminarea celebrării liturgice, Pontiful Roman merge la balconul central al bazilicii pentru tradiționalul mesaj de Paști și binecuvântarea «Urbi et Orbi».

Sursa: http://ro.radiovaticana.va/