Pelerinaj la Medjugorje

Pelerinaj la Medjugorje

 În perioadă 28.08.-02.09.2018 un grup de 49 de pelerini din comună Săbăoani, împreună cu părintele paroh Irinel Iosub au participat la un pelerinaj la Medjugorje, organizat împreună cu domnul Varga Ioan. Trebue spus încă de la început că la Medjugorje este un loc în care cerul și pământul se întâlnesc.

 Noi ne-am convins de faptul că, așa cum a subliniat Sfântul Părinte Papă Francisc, Medjugorje reprezintă un loc unde “oamenii care merg acolo se convertesc, îl întâlnesc pe Dumnezeu și își schimbă viata”.

 Pelerinajul a reprezentat cu adevărat un timp de har prin faptul că ne-am detașat de activitățile/îndatoririle noastre zilnice pentru un timp de interiorizare, rugăciune cu inimă, susținute de fapte și inițiative de comuniune frățească și solidaritate.

 Ziua întâi

 În după amiază primei zile părintele paroh a oficiat o sfântă liturghie în Basilica Măria Radna, titlu conferit acestei biserici în 1992 de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.

 În anul 1668 Capela fraților franciscani primește o icoană tipărită pe hârtie din Italia, iar în 1771 icoană a fost așezată într-o ramă mare de argint primită din Viena, operă meșterului aurar oficial al curții imperial.

 Această icoană miraculoasă este cinstită până în zilele noastre.

 A două zi

 Cât timp am traversat Bosnia s-a putut observă pe clădiri urmele conflictului armat internațional care s-a desfășurat din martie 1992 până în noiembrie 1995.

 Ajunși la Medjugorje în după-amiaza acestei zile am fost martori încă de la început de liniștea și pacea care domnea în biserică, locul unde se aprind lumânări pentru sufletele din purgator și crucifixul lui Cristos înviat din care curg picături că niște lacrimi.

 A treia zi

 Avându-l drept model pe părintele paroh Irinel, desculți și în umilință am meditat și ne-am rugat Sfântul Rozariu cu misterele lui de bucurie, durere și slavă pe muntele aparițiilor Podbrdo.

 În timp ce părintele paroh ne-a binecuvântat pe fiecare prin impunerea mâinilorsale consacrate, un grup de pelerini i-au cerut părintelui paroh să-i binecunteze. Părintele i-a întrebat atunci: “Dar un este păstorul vostru?” Ei au răspuns că părintele lor paroh în vârstă de 83 de ani a murit acum două luni, iar ei au venit în pelerinaj să ceară ajutorul Sfintei Fecioare Măria că episcopul să le trimită un preot, deoarece biserică a fost închisă din lipsă de preoți.

 A patra zi

 În această zi am reușit să admirăm operă lui Dumnezeu în frumusețea acestei lumi într-o frumoasă plimbare în orașul Dubrovnic supranumit „Perla Adriaticii”, situat pe coastă dalmată, în sudul extrem al Croației.

 Patronul spiritual al orașului este Sfântul martir Blaziu (Sveti Vlaho în Croată).

 A cincea zi

 Nu-ți poți găsi cuvintele să exprimi ce simte fiecare în inimă lui când am urcat pe muntele Krizevac, unde am meditat calea Sfintei Cruci.

 Desculți, plini de curaj cei mai învârstă au dat dovadă că sunt neobosiți și că atunci când Domnul este cu tine nimic nu este greu.

 Am vizitat un castel construit de o familie de doi foști atei, care au dat mărturie despre convertirea lor în urmă mesajelor Sfintei Fecioare Măria de la Medjugorje și despre puterea care o au preoții noștri care prin mâinile lor consacrate ne dezleagă de păcate prin Sfântă Spovadă.

 Medjugorje este considerat “Confesionalul lumii”.

 Aici oamenii se îndrăgostesc de Sfântul Rozariu, Sfânta Liturghie, Sfânta Împărtășanie și de Adorația Euharistică.

 Dacă acasă ți se pare uneori greu să te rogi un rozariu, la Medjugorje este fascinant cum poți să te rogi 3,4,5 rozarii pe zi.

La Medjugorje o mare mulțime de oameni, mânați de o credința profundă, i-au parte la programul de seară al parohiei ce constă în recitarea rozariului și anume a misterelor de bucurie și durere, Sfânta Liturghie, recitarea misterelor de slavă, rugacinea pentru binecuvântarea bolnavilor, Adorația Euharistica, iar după 3-4 ore de rugăciune oamenii stau nemișcați pe scaune și parcă nu vor să plece acasă. E o spendoare acest tablou!

 A șasea zi

 În această zi am participat la apariția pe care vizionară Mirjana o are în fiecare zi de 2 ale lunii când se roagă împreună cu pelerinii.

 Acțiunile prin care se face simțită prezența celui rău a avut ca efect trezirea conștiintei în fiecare dintre noi că cel rău există și seamănă groază în jurul lui. Acesta este momentul în care conștientizezi cel mai mult ce înseamnă raiul unde Dumnezeu este adorat și preamărit și iadul unde este multă nefericire și groază.

 Am fost martori încă o data la puterii pe care o au preoții noștri în mâinile lor consacrate și anume, când cel rău, în prezența Preacuratei s-a dezlănțuit chinuind o persoană posedată , un preot oarecare din mulțime i-a pus mâna pe frunte, iar cel posedat s-a liniștit.

 Am constatat că la Medjugorje preoții sunt iubiți și apreciați.

 Să fii la Medjugorje nu înseamnă să o vezi pe Sfântă Fecioară, ci înseamnă să te rogi cu inimă, să vorbești cu Dumnezeu și să-l lași pe Dumnezeu să te iubească așa cum ești tu sau cu alte cuvinte, nu trebuie căutată minunea ci descoperită minunea din inimă noastră.

 Mulțumiri pelerinilor care s-au comportat exemplar fiind un model de credința și de solidaritate pentru cei care i-au întâlnit.

 Aducem alese mulțumiri părintelui paroh Irinel și domnului Varga Ioan, care ne-au oferit prilejul de a participa la acest pelerinaj și pentru grija deosebită care ne-au purtat-o atât spiritual cât și material printr-o bună organizare.

 

Fechetă Camelia

 

Pentru a vizualiza imaginile, accesați următorul site: https://photos.app.goo.gl/9DyZNVHAgkd1CmsX9.