Iaşi: Sfinţirea a 13 preoţi

PS Petru Gherghel a hirotonit 13 preoţi vineri, 23 iunie 2017, sărbătoarea Preasfânta Inimă a lui Isus, în cadrul Liturghiei celebrate la ora 11.00 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi. La celebrare au fost prezenţi PS Aurel Percă şi aproximativ 160 de preoţi, familiile preoţilor nou sfinţiţi şi numeroşi credincioşi.

Ajutaţi de Dumnezeu, îndrumaţi de preoţii formatori şi sprijiniţi de propriile familii, preoţii nou sfinţiţi au ajuns la momentul mult aşteptat: ziua hirotonirii lor. Această zi marchează sfârşitul drumului formării în seminar, dar, totodată, este ziua în care încep drumul perfecţionării între oameni.

La sărbătoarea acestor tineri au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, Mons, Benone Farcaş, rector al Institutului "Sfântul Iosif" din Iaşi, pr. Teofil Petrişor, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraţilor Minori Conventuali din România, profesori de la institutele unde au studiat candidaţii, preoţi din ţară şi străinătate, părinţi şi rude ale candidaţilor, precum şi mulţi credincioşi.

Cei 13 de diaconi candidaţi la treapta preoţiei au trăit cu emoţie fiecare moment al acestei zile. Unii erau stăpâni pe sine, alţii erau mai emotivi, dar cu siguranţă toţi erau fericiţi. Aşezaţi în rânduri de câte doi, cu hainele de preot pe braţe, cu inima vibrând de emoţie şi bucurie, diaconii au pornit în procesiune spre catedrala nouă.

Intrând în catedrală, mare le-a fost bucuria văzând mulţimea preoţilor şi a credincioşilor, dar mai ales văzându-i pe cei dragi care au dorit să participe la sărbătoarea lor. Cu siguranţă în acele momente fiecare a fost încercat de diferite sentimente şi emoţii. A fost un moment unic, de care îşi vor aminti mereu cu plăcere, poate cel mai frumos rând scris în cartea vieţii lor.

Seminariştii diecezani şi franciscani, foştii colegi ai noilor prezbiteri, au condus cântarea.

La începutul Liturghiei, PS Petru Gherghel l-a salutat pe PS Aurel, pe candidaţii la Preoţie şi pe toţi credincioşii prezenţi.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iaşi, Mons. Benone Farcaş, i-a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte, menţionând şi dieceza în care vor activa. Astfel, opt sunt pentru Dieceza de Iaşi şi cinci pentru Ordinul Fraţilor Minori Conventuali. Cei 13 au fost hirotoniţi prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Cuvântul de învăţătură a fost adresat de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. Excelenţa Sa, le-a vorbit celor care urmau să fie hirotoniţi preoţi despre fascinaţia chemării la viaţa de preot, dar şi despre exigenţele ei. Citându-l pe papa Francisc Excelenţa Sa le-a prezentat candidaţilor calea de aur pentru viaţa de preot: "A fi relaţie continuă cu Isus prin rugăciune; a fi adevărat pelerin în slujire; a împărtăşi cu inima că viaţa preotului nu este un oficiu birocratic, ci o adevărată misiune la slujire". La final, Preasfinţitul le-a reamintit aspiranţilor la treapta prezbiteratului: "În faţa voastră stă acum o misiune fascinantă, dar, de asemenea, să nu uitaţi să vă însuşiţi şi exigenţele ei".

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. În grupuri de câte doi, diaconii veneau în faţa Preasfinţitului, îngenuncheau şi promiteau ascultare şi respect episcopului şi superiorilor lor. A urmat apoi momentul de prosternare. Candidaţii au căzut cu faţa la pământ în semn de umilinţă faţă de Dumnezeu. Cristos, Abraham şi candidaţii la preoţie au în comun acelaşi gest: prosternarea. Acest gest de umilinţă şi abandonare marchează momentul încredinţării întregii vieţi lui Dumnezeu. Cristos se prosternează în grădina Măslinilor când, cu fruntea însângerată, acceptă misiunea primită de la Dumnezeu: "Însă nu precum voiesc eu, ci precum tu voieşti" (Mt 26,39). Abraham cade cu faţa la pământ când Dumnezeu îi schimbă numele, încredinţându-i astfel o misiune (Gen 17,3). Candidaţii la preoţie cad cu faţa la pământ în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi când primesc de la Dumnezeu misiunea de a vesti evanghelia.

Corul invoca ceata sfinţilor prin intonarea Litaniei tuturor sfinţilor.

Ultima parte a ritualului de hirotonire a cuprins impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare. Numărul preoţilor prezenţi a crescut cu 13, ajungând până la peste 200. După îmbrăcarea hainei de slujitor al altarului, noi prezbiteri au fost unşi cu sfânta Crismă în palmă de PS Petru Gherghel.

Apoi au urcat la altar şi au concelebrat prima lor sfântă Liturghie, alături de episcopi şi ceilalţi preoţi.

La final, pr. Valentin Giurgică, din Gherăeşti, a adresat în numele tuturor preoţilor nou sfinţiţi cuvântul de mulţumire.

PS Aurel Percă i-a felicitat pe noii prezbiteri pentru disponibilitatea şi dorinţa de a-i sluji bunului Dumnezeu şi le-a făcut cunoscut celor prezenţi că sâmbătă, 24 iunie 2017, în capela seminarului din Iaşi, vor primi decretele de numire în viitoarele parohii în care vor fi preoţi vicari.

La final, preoţii nou sfinţiţi au împărţit binecuvântarea specială.

Bucuria noilor preoţi a continuat şi după sfânta Liturghie. Părinţii, fraţii, rudele, foştii colegi şi prietenii s-au strâns în jurul lor să-i felicite. Seara, la Seminar, s-a ţinut o oră de adoraţie, condusă de trei dintre noi prezbiteri, la finalul căreia întreaga capelă a intonat imnul "Te Deum", ca mulţumire pentru darul primit.

În dimineaţa zilei de 24 iunie 2017, noi clerici vor celebra o Liturghie de mulţumire în capela seminarului. La celebrarea liturgică vor participat preoţii nou sfinţiţi, părinţii profesori, seminariştii şi surorile care activează la seminar. În duminicile următoare (25 iunie, 2 şi 9 iulie) noii prezbiteri vor celebra prima sfântă Liturghie în parohia proprie.

Ziua de 23 iunie va rămâne adânc întipărită în mintea şi inima acestor tineri. Este ziua în care, asemenea Mariei, şi-au spus "fiat"-ul lor Domnului. Această zi este un punct de sosire, dar şi un nou început de drum. De aceea le dorim: Drum bun noilor confraţi întru Preoţie!

Pr. Claudiu Bulai

sursa: ercis.ro

galerie foto: https://photos.google.com/share/AF1QipPPduS1R7chJrPk34SYmYmXsc4ByLJc7Q4W...