Campus 2018

În perioada 9-14 iulie 2018, în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani s-a desfăşurat mult aşteptatul campus de vară, având tema "Micii apostoli pe autostrada cerului" la care au participat aproximativ 200 de copii şi 40 de animatori.

În această săptămână atât tinerii, cât şi copiii au fost provocaţi permanent să dea tot ce e mai bun din ei, atât fizic, cât mai ales sufleteşte, pentru ca împreună să parcurgă cât mai bine începutul de drum pe autostrada lui Isus. Programul din acest timp minunat a fost structurat pe două părţi ale zilei: dimineaţa, între 9.00 şi 12.30, iar seara între orele 18.00 şi 20.00. Astfel, copiii care s-au înscris, împreună cu animatorii au avut parte de zile pline de activităţi antrenante, ce le-au pus la încercare energia, abilităţile cât şi dedicarea pentru ca totul să iasă deosebit, asemenea lucrărilor lui Dumnezeu.

Începând de luni şi până în prima jumătate a zilei de vineri, programul nostru s-a desfăşurat astfel: la ora 8.00, noi, tinerii, ne adunam în biserică şi, împreună cu părintele Tiberiu Iancu, începeam ziua cu o rugăciune. După acest moment, mergeam în capelă pentru a pregăti ultimele detalii necesare zilei respective şi repetam bansurile, foarte importante pentru tot parcursul zilei, deoarece prin ele stârneam interesul copiilor şi eram cu toţii binedispuşi. În prima zi, începând cu ora 9.00, copiii au fost împărţiţi în patru grupe, pe care le reprezentau prin şepcuţele primite la venire, care aveau culoarea grupei respective; animatorii au primit tricouri, pentru a fi mai uşor recunoscuţi de către participanţi. Deoarece tematica a cuprins ideea unei autostrăzi, grupele au fost denumite după mărcile unor maşini, fiindu-le specifice o anumită culoare: Dacia - albastru, Audi - galben, Opel - roşu şi BMW - verde. După aceea, startul se dădea cu o rugăciune, urmată de imnul de anul acesta, numit Oriunde aş merge, care ne uneau vocile şi ne încărcau pozitiv pentru a avea zâmbetul pe buze toată ziua. În continuare, părintele Tiberiu ne explica tuturor semnul de circulaţie al zilei, cât şi concordanţa acestuia cu viaţa noastră de credinţă în Isus, aspect dezvoltat în sceneta şi cateheza care urmau.

În timpul scenetei cu toţii eram transpuşi în satul Ceruleşti, în pauzele dintre orele de curs ale Liceului Teoretic "Ciprian Porumbescu", unde protagoniştii noştri hazlii, Anca (Adriana Ciobanu) şi Dodo (Alexandru Mârţ), se confruntau cu tensiunea dată de ultimele testări şcolare dinaintea vacanţei, cât şi cu emoţiile şi încântarea dată de concursul muzical pentru care se pregăteau împreună. Povestea lor a stârnit atât uimire, cât şi foarte multe zâmbete, la care au contribuit şi alte personaje, cum ar fi prietenul lui Dodo, pe nume Gogo, şmecherul - sau clovnul - şcolii (Rareş Lorenţ), sau Shaggy (Ştefan Gherguţ) - zis şi băiatul cu: cip, cip, cip, cirip, ce fac porumbeii în pauză?. Situaţiile prin care cei doi colegi au trecut au avut şi o notă educativ-spirituală, fiind o legătură între semnele de circulaţie şi învăţătura lui Dumnezeu, aşa cum am mai menţionat, cât şi educaţională, indicând câteva situaţii greşite ce nu ar trebui să aibă loc în cadrul unei şcoli - cele mai multe au fost reprezentate de acţiunile carismaticului Gogo.

Cateheza a fost un alt moment important al zilei. În cadrul primelor cinci zile cu toţii am învăţat să ne încredem în Dumnezeu şi în planul său divin, pe care-l are cu fiecare dintre noi, urmărind povestea plină de peripeţii a lui Iosif din Vechiul Testament, fiul lui Iacob. Vândut de fraţii săi ca sclav în Egipt, el a trecut prin foarte multe suferinţe înainte de împlinirea planului pe care Dumnezeu îl avea cu el. Deoarece mereu s-a supus voinţei divine, cu toată încrederea sa în Domnul, Dumnezeu i-a salvat familia de foamete prin funcţia lui Iosif de prim ministru al Egiptului, în care fusese pus după tot acel chin îndurat ani de zile. La fel ca şi Iosif, noi am înţeles că, dacă ne supunem voinţei Domnului şi ascultăm de cuvântul său, el ne va binecuvânta în drumul nostru spre cer, ţinându-ne de mână în tot acest timp.

După acest moment, grupele se reîntorceau în capelă pentru un concurs de întrebări pe baza povestirii de la cateheză, unde ne mândream cu cei mai atenţi copii, care răspundeau fiecărei întrebări cu încredere, câştigând puncte pentru echipa pe care o reprezentau, cât şi o tură cu maşina cerului, una dintre atracţiile noastre principale în acest campus frumos.

Grupele, împărţite în grupe mari (clasele V-VIII) şi grupe mici (grupa o - clasa a - IV), participau apoi la jocuri, câte două la număr în fiecare zi, ce antrenau spiritul de echipă şi competiţia într-un mod constructiv, dându-le posibilitatea grupelor învingătoare să asigure întregii echipe un plus de puncte, care-i urcau, ţineau pe loc sau coborau în clasament. Între cele două jocuri animatorii distribuiau mâncarea, oferită de câţiva sponsori generoşi, care au răspuns afirmativ invitaţiei de a fi alături de participanţii campusului.

După jocuri, ne adunam pentru ultima oară în capelă, unde bansam sau făceam jocuri de interior, ca apoi, la final, să ne amintim versurile şi paşii imnului şi să încheiem cu o rugăciune.

Seara, începând cu ora 1800, ne revedeam pentru repetiţia la cor, unde ne pregăteam pentru momentul central al zilei, sfânta Liturghie. În fiecare seara, în cadrul Liturghiei, părintele paroh Irinel-Iosif Iosub ne-a învăţat, prin predicile sale prezidate de exemple frumoase, unele chiar din viaţa dumnealui, că fiecare există şi îşi duce existenţa cu şi pentru un scop divin, valorând exact cât a valorat sângele lui Isus care s-a jertfit pentru noi, cât şi că putem fi sfinţi, aşa cum îşi doreşte Cristos pentru noi, deoarece "un sfânt este un om păcătos care se spovedeşte". Sfânta Liturghie a reprezentat un moment unic, ce ne-a unit mai mult decât orice altă activitate, prin rugăciune, credinţă şi cântece. A fost minunat să fim împreună în acel moment, făcând ca biserica să arate mai însufleţită datorită prezenţei tuturor copiilor şi animatorilor, ce a depăşit numărul 200.

În ziua de joi, 12 iulie, ne-am bucurat şi de prezenţa Preasfinţitului nostru Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, care a avut dorinţa, împreună cu doi oaspeţi din Franţa, de a ne vizita şi de a ne oferi binecuvântarea din partea lui Dumnezeu pentru ca restul călătoriei noastre către cer să decurgă tot mai bine.

Vineri seară, după sfânta Liturghie, ne-am adunat pentru o ultimă dată în capelă şi fiecare copil a primit câte un bileţel cu un număr, ce le-a asigurat un premiu la tombola care a urmat. Premiile au constat în jucării şi multă bucurie şi tensiune, şi toţi copiii au fost învingători. După acest moment frumos, s-a tras linie la punctele fiecărei echipe şi s-au anunţat locurile câştigătoare: pe primul loc s-au aflat grupele Dacia şi Audi, iar pe al doilea Opel şi BMW. Datorită tombolei, niciun copil nu a plecat trist acasă, indiferent de locul pe care echipa lui s-a clasat.

Sâmbătă, ultima zi de campus, a fost un program mai special, deoarece, începând cu ora 8.00, participanţii campusului de la parohia noastră, împreună cu alte două parohii ale comunei, Regina Sfântului Rozariu şi Sfânta Cruce, am pornit spre Târgu Neamţ, pentru a vizita câteva obiective turistice. Fiecare animator a avut în grijă câţiva copiii din grupa sa, un ultim test al răbdării şi responsabilităţii noastre, aşa că totul a decurs într-un ritm plăcut, deşi puţin alert. Mai întâi, ne-am folosit imaginaţia pentru a ne reîntoarce în timp, pe vremea domnitorilor, între zidurile masive de piatră ale Cetăţii Neamţ. Apoi, ne-am aventurat în mijlocul căprioarelor semeţe şi al zimbrilor impozanţi, cât şi a unui urs prietenos şi a câtorva specii de păsări, plimbându-ne prin Parcul Natural Vânători - Neamţ. Deoarece am pornit în această călătorie alături de Dumnezeu, am celebrat o sfântă Liturghie la biserica catolică din Târgu Neamţ, prin care am mulţumit Domnului pentru aceste zile minunate. Plimbarea s-a încheiat cu vizitarea unor struţi curioşi, a căror gâturi se lungeau printre garduri pentru a ne privi mai îndeaproape, aşa că i-am admirat fiind atenţi să păstrăm o distanţă sigură. Pe la ora 17.45, autocarele s-au oprit în apropierea bisericii, aşa că a trebuit să ne luăm la revedere unii de la alţii, pentru a ne îndrepta puţin obosiţi, dar bucuroşi, spre casele noastre, deja cu gândul la următorul campus care să ne aducă din nou împreună într-un număr atât de mare.

Orice zi din campus a fost o poartă către noi trăiri şi momente care se vor păstra în suflet şi memorie sub forma unor amintiri ale unei copilării trăite din plin. În aceste zile cu toţii am învăţat să fim mai uniţi şi mai buni unii faţă de alţii, deoarece iubirea lui Dumnezeu ne apropie asemenea unei îmbrăţişări calde. De asemenea, a fost o ocazie de a lega noi prietenii şi de a ne ajuta asemenea unei numeroase şi frumoase familii plină de credinţă în Cristos.

Ca animatoare, pot spune că am învăţat să fiu mai răbdătoare cu cei din jur, să fiu mereu dispusă să sar în ajutorul aproapelui şi să fiu mai sensibilă la problemele celorlalţi. M-a surprins plăcut relaţia frumoasă pe care am avut-o toţi animatorii, indiferent de preocupările şi pasiunile noastre diverse - am reuşit să dăm de la noi pentru bunăstarea celuilalt şi să lucrăm astfel încât să le oferim un campus de neuitat copiilor pe care i-am avut în jurul nostru. La această comuniune părintele Tiberiu a avut o contribuţie extraordinară, deoarece a încercat să mulţumească aşteptările tuturor şi să ne apropie prin diferite moduri, cât şi să calmeze orice tensiune dintre noi, atunci când acestea au existat. Şi, cred că, pe lângă această experienţă a unei relaţii bazată pe disponibilitate şi solidaritate, toţi animatorii s-au bucurat alături de copii, având ocazia să-şi trăiască din nou copilăria într-un mod cu totul aparte.

Din punctul meu de vedere, această săptămână a fost un prilej de a creşte spiritual şi în maturitate, redescoperind totodată clipele magice ale copilăriei alături de un Tată ceresc iubitor, ce ne-a însoţit de-a lungul începutului călătoriei noastre de a deveni mici apostoli, pe autostrada infinită a cerului.

Alicia Cobzaru

Mai multe fotografii puteti vedea în albumele foto: Prima ziA doua ziA treia ziA patra ziA cincea ziA șasea zi (excursie);