Întâlnirea Diecezană a Familiilor - Amoris laetitia, ABC-darul familiei

Întâlnirea Diecezană a Familiilor a avut loc anul acesta la Bacău în Parohia „Fericitul Ieremia”, în ziua de sâmbătă, 5 august 2017, după ce în ceilalți ani a fost la Iaşi, Bacău „Sfântul Nicolae”, Butea şi Pildeşti, întâlnire organizată de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi  prin Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, coordonat de pr. dr. Felician Tiba şi colaboratorii săi.

Din Săbăoani au participat un grup de 13 persoane însoțite de părintele Raimond-Tiberiu Iancu.

Tema centrala a acestei întâlniri a fost „Amoris laetitia, ABC-darul familiei” prin care s-a dorit sa se sublinieze că valoarea fundamentală pentru familie este iubirea, care nu trebuie să fie o povară, ci o bucurie.

Ziua a început cu cateheza „Amoria laetitia, ABC-darul familiei”, ținută de către Mons. Massimo Alemanno, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, din Dieceza de Brindisi, Italia.

La întâlnirea de la Bacău au fost  prezenți PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi și numeroși preoți care au însoțit familiile prezente. La predică PS Aurel Percă a ținut sa reamintească 10 învățături ale Sfântului Părinte Papa Francisc printre care și cele trei cuvinte cheie „Te rog!”, „Mulțumesc!” și „Iartă-mă!” ce contribuie decisiv la calitatea vieții de familie.

În cadrul sfintei Liturghii a avut loc și înmânarea oficială, cu mandat special din partea episcopului, a exortației apostolice Amoris laetitia la douăsprezece familii din tot atâtea parohii ale diecezei, invitându-le să poarte mesajul exortaţiei în comunităţile din care fac parte. Comunitatea din Nisiporești a fost comunitatea desemnata sa organizeze anul viitor întâlnirea diecezana a familiilor.

Generozitatea membrilor parohiei din Bacău am cunoscut-o cu toții după sfânta Liturghie asigurându-ne un prânz delicios, care a constituit un bun prilej sa ne reîntâlnim cu familii din dieceza.

După prânz au avut loc 9 ateliere de discuție susținute de profesori de religie pe marginea celor nouă capitole din Amoris laetitia și punerea în comun a concluziilor.

Impresionante si mișcătoare au fost cuvintele PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, care a afirmat pe finalul întâlnirii ca „noi nu avem ceea ce dumneavoastră aveți aici”, ceea ce înseamnă ca roadele muncii preoților din dieceza de Iași sunt vizibile.

Gandul care ne-a insotit la întoarcerea acasă a fost acesta: „BISERICII CHIAR II PASA DE FAMILIILE NOASTRE”.

Camelia Fechetă

Album foto: https://goo.gl/photos/XpJLKVEe1wjjPdtW6